Nybokslistan

Bokåret sträcker sig från 1 juni föregående år till 31 maj innevarande år. Detta för att vi skall få tid att läsa alla böcker som ges ut under bokåret innan Flyglitteraturträffen i oktober. Alla böcker granskas av en grupp vana flygboksläsare enligt de kriterier som ligger till grund för begreppet Flygbok. Se vidare under kriterier.

Nybokslistan 2018 - 2019

1. Tyngdlyftaren i Flygvapnet Del 2 - Bilderna
TP 84 Hercules ett halvsekel genom kameralinsen

Författare: Thorbjörn Engback
Förlag: Norlén & Slottner
ISBN: 9789188503404
Pris: 350 kr
Format: 210 x 210 mm, 210 sidor inbunden

TP 84 ett halvsekel genom kameralinsen. Efter författarens första bok om TP 84 Hercules kommer uppföljaren. Den består nästan uteslutande av bilder på personal och flygplan, tagna av duktiga fotografer. När boken skrivs är sex TP 84 fortfarande i tjänst. 841 och 843 är inte flygbara längre. Boken skildrar delar av den omfattande verksamhet som över hela världen bedrivs och fortfarande bedrivs med Hercules. Författarens, Thorbjörn Engbacks, flygarliv blev 36 år i Flygvapnet med över 7000 timmar i luften. Drygt hälften av dessa i TP 84.
Del 2 av Tyngdlyftaren i Flygvapnet - bilderboken som det var tänkt skulle bli som ett fotoalbum med de bilder som inte kom med i del 1. Javisst, massor av bilderna är det, men detta skulle faktiskt kunna vara en helt fristående bok. Bildtexterna tillsammans med bilderna utgör egna små berättelser från TP 84:as historia och skapar mycket underhållande läsning.

2. Jaktflyg!
Tio legendariska plan från andra världskriget

Författare: Jim Laurier
Förlag: Lind & Co
ISBN: 9789177791201
Pris: 215 kr
Format: 276 x 235 mm, 192 sidor inbunden

Av och till kommer det böcker med titlar som t ex Berömda flygplan, Kända flygplan eller Andra världskrigets flygplan eller liknande. Dessa är då som regel översättningar från andra språk, översiktliga och ytliga och inte något för oss flygnördar.
Nyss kom det en faktaspäckad och färgsprakande exposé över andra världskrigets viktigaste jaktflygplan av Jim Laurier. Denna skiljer sig kraftigt från nyss nämnda. Jim Laurier är en prisbelönt konstnär och illustratör som hyllas för sina tekniskt exakta bilder. Han är också flygentusiast och pilot och det förpliktigar.
På slående verklighetstrogna målningar avbildas: Messerschmitt Bf 109, Hawker Hurricane, Lockheed P-38 Lightning, Mitsubishi A6M Zero, Curtiss P-40, Focke-Wulf Fw 190, Supermarine Spitfire, P-51 Mustang, P-47 Thunderbolt och Messerschmitt Me 262. Därtill ryms noggranna illustrationer av cockpit:ar, arkivbilder, fakta om planens tjänstgöring, design och beväpning. Dessutom får vi ta del av piloternas dramatiska berättelser.
Jaktflyg! är ett måste för alla flygentusiaster. Boken levandegör den romantiska och brutala verkligheten bakom andra världskrigets luftstrider. En vacker bok!

3. Vingar: Ökenstrid

Författare: Tom Palmer
Förlag: Argasso förlag
ISBN: 9789188577108
Pris: 122 kr
Format: 198 x 132 mm, 123 sidor, häftad

Det är fotbollsskolans sista dag och systrarna Jess och Maddie har svårt att hålla sams, både på och utanför planen. Men så kastas de in i ett storslaget äventyr som kommer att pressa dem båda till det yttersta - och där de bara kan överleva om de lär sig att samarbeta...
Tredje och sista delen i Tom Palmers lättlästa serie Vingar, om fotboll, krig och flygplan. Tidigare delar är Stridspilot och Spitfire, som båda utkom 2017. En utmärkt serie böcker för barn och ungdom om flyg.
Ett stridsflygplan kan konstrueras av bokens två flikar.

4. Cockpit genom tiderna
Flygförarplatsens utveckling

Författare: Göran Danbolt
Förlag: ÖFS
ISBN: 9789198135350
Pris: 200 kr
Format: 250 x 174 mm, 62 sidor, inbunden.

Årets medlemsbok i Östergötlands Flyghistoriska Sällskap handlar om förarplatsens utveckling i flygplan. Den här boken vill förmedla en sammanfattande historik över hur flyginformation och manövrering har utvecklats från pionjärtidens enkla trevande lösningar till dagens högteknologiska flygförarplats. Historiken är uppdelad i ett antal tidsperioder där författaren avhandlar nya signifikanta hjälpmedel och förbättringar i cockpit som tillkom under respektive period. Skildringen har begränsats till att huvudsakligen beskriva piloternas arbetsplats i jaktflygplanen genom tiderna.

5. Då kriget parkerade på Hässlö
Amerikanska nödlandare i Västerås 1943-1945

Författare: Lars-Göran Dybeck
Förlag: Type & Tell
ISBN: 9789176831892
Pris: 200 kr
Format: 210 x 210 mm, 118 sidor, häftad.

Under åren 1943-1945 samlades en mängd amerikanska tunga bombplan på en svensk flygflottilj i Mälardalen. De hade alla tillhört de enorma armador som, dag efter dag, lyfte från England med mål i det naziockuperade Europa. Förluster var tidvis stora, men några av de olycksdrabbade planen lyckades söka nödhamn i Sverige. Om de klarat nödlandningen och kunde återställas i flygbart skick flögs de alla till Västmanlands Flygflottilj i Västerås. Och bland de internerade flygarna utsågs mekaniker och piloter som skulle se till att hålla planen i stridbart skick. Samtidigt pågick en storpolitisk kraftmätning mellan Sverige och USA - där de internerade bombplanen och deras besättningar blev brickor i ett spel med höga insatser.
En trevlig bok med en del nya bilder av amerikanska B-17 och B-24

6. The Beginnings of Norway's Airlines
Part 1: 1918-1922

Författare: Rob J.M. Mulder
Förlag: European Airlines
ISBN: 9788293450047
Pris: 350 NOK
Format: A4, 192 sidor, inbunden.

Rob Mulder är specialiserad på civilt flyg fram till 1945. Nu har han tagit sig an den norska delen mellan 1918-1922. Då kan man undra om det fanns så mycket civilt norskt flyg under den perioden? Jo, det gjorde det faktiskt, så mycket att det blev en bok på 192 sidor! Det fanns några bolag och privata aktörer som började sin verksamhet under denna period, men den största av dem, Det Norske Luftfartsrederi (DNL) stod för en stor del av flygandet.
Trots att boken handlar om norskt civilt flyg så finns det en hel del svensk-relaterat här också. Vi kan nämna Calle Cederströms och Olle Dahlbecks flygningar i Norge, Thulin B i Norge och de nordiska flygtävlingarna där Gustav von Segebaden förolyckades. Vidare så var det vanligt att norsk flygtrafik till och från kontinenten gick längs den svenska västkusten. Flera flygningar mellan Norge och Sverige beskrivs också. Allt detta med en detaljrikedom som saknar motstycke i flyghistoriska publikationer. Just detta har blivit Mulders signum och styrka. Här har han fyllt ett hål i den flyghistoriska historieskrivningen!
Boken är på engelska med massor av unika, icke tidigare publicerade bilder, registerdata och fantastiska färgprofiler. Ett måste för den som intresserar sig för tidig skandinavisk flygning.

7. Du kan flyga förutan vind...

Författare: Istvàn M. Wlassics
Förlag: Norlén & Slottner
ISBN: 9789188503411
Pris: 150 kr
Format: A5, 46 sidor, inbunden.

Detta är Istvàn Wlassics tredje bok och en slags efterföljare till den första boken för vilken han erhöll Kernellpriset år 2015. Den handlade om författarens segelflygkarriär. I denna nya bok fortsätter han att berätta minnesbilder och anekdoter om flyg som inte kom med i den första boken. Här finns också några som inte berör flyg alls.

8. Axis Fighter Aircraft
Profile book no 8

Författare: Claes Sundin
Förlag: Centura Publishing
ISBN: 9789198244359
Pris: 400 kr
Format: Liggande A4, 136 sidor inbunden, Text på engelska.

Boken innehåller färgprofiler av axelmakternas jaktflygplan, dvs tyska, italienska, japanska, och en rad länder i östeuropa som var lierade med Tyskland. Här finns också finska och ryska ryska flygplan under andra världskriget. De brukar ju inte räknas till axelmakterna?!
Boken består av 126 färgprofiler och ytterligare 132 illustrationer, historiska texter relaterade till profilerna och ett kapitel om de olika ländernas roll under andra världskriget.

9. SAAB 29 Tunnan 70 år

Författare: Sven Stridsberg red.
Förlag: SFF m fl
ISBN: -
Pris: 0 kr
Format: A4, 40 sidor häftad.

Detta häfte är att betrakta som ett särtryck ur Svensk Flyghistorisk Tidskrift nr. 4/ 2018. Det är utgivet av SAAB, Svensk Flyghistorisk Förening, Östergötlands Flyghistoriska Sällskap och Flygvapenmuseum och gavs ut till Tunnans 70-årsjubileum på Flygvapenmuseum den 1 september 2018.
Häftet inleds med att beskriva utvecklingen av Flygande Tunnan, provflygning och de olika versionerna. Därefter kommer ett kapitel om hur Tunnan byggdes och om leveranserna till Flygvapnet. Nästa kapitel handlar om Tunnans motor, de Havilland Ghost. Sedan kommer några pilotminnen och så J 29 i tjänst i Österrike. Tunnan i luftstrid, jämförelser med MiG-15 och F-86 Sabre, samt Tunnan i tjänst med F 19 i Kongo följer. Häftet avslutas med projekt Gul Rudolf. Det är rikt illustrerat med bilder.

10(E). Svenska Flygplan
Del 1 och del 2

Författare: Lennart Andersson
Förlag: Z-Förlaget
ISBN: 9789198325911 / 9789198325928
Pris: 111 kr + 111 kr
Format: A4, 188 / 194 sidor E-BOK.

1990 kom Lennart Andersson med den första utgåvan av Svenska Flygplan på Allt om Hobbys förlag. Den blev vald till Årets svenska flygbok 1991. Nu nästan 30 år senare har han gjort en ny utgåva, kraftigt uppdaterad och kompletterad med delvis nytt material som framkommit sedan dess. Boken innehåller detaljerade uppgifter om alla svenska flygplanstillverkare. I de flesta fall är detaljnivån mycket hög. I slutet av del 2 finns en käll- och litteraturförtecknng samt omfattande register till båda delarna. I och med att böckerna är i PDF-format så är dessutom texten sökbar.
Stig Kernell rankade den första utgåvan av Svenska Flygplan till en av de tio bästa svenska flygböckerna. Den här versionen stadfäster denna placering. Denna utgåva av boken finns nu endast som E-bok i två nästan lika stora delar, men om något förlag skulle vilja trycka och ge ut den så skulle det vara en välgärning. Detta är det ultimata uppslagsverket om svenskt flyg!

11. Svenska flygare i strid under andra världskriget
Svenskar i Luftwaffe, RAF, US Air Force och finska flygvapnet 1939-1945

Författare: Håkan Gustavsson
Förlag: Vaktel Förlag
ISBN: 9789188441201
Pris: 379 kr
Format: 222 x 160 mm, 272 sidor, inbunden.

Då har den äntligen kommit, boken om svenskar i RAF. Inte bara RAF, utan också om de svenskar som stred i Luftwaffe, USAAF och finska flygvapnet. Om de som var i frivilligflottiljen F 19 i norra Finland under finska vinterkriget har vi läst om förut, men inte så här detaljerat, och inte om de i övriga världen. Håkan Gustavsson är mångkunnig inom ämnet flygaress i dubbeldäckade flygplan, detta är ett annat område som intresserar denna författare av minst fem tidigare böcker.
Mer än halva boken handlar om de svenska flygarna i Finland. De övriga flygarna är lätt räknade. Här har Gustavsson grävt djupt i olika arkiv. Detaljerade beskrivningar av flygstriderna som dessa svenskar var med i. Sådant är tidkrävande att få fram. I stort en intressant bok. Ett litet minus för språket och ett större minus för avsaknaden av illustrationer i textmassan. Bildmaterialet är samlat i en egen avdelning i slutet av boken.

12. Tyska flygare under andra världskriget
Veteranernas berättelser del 2

Författare: Christer Bergström
Förlag: Vaktel Förlag
ISBN: 9789188441317
Pris: 329 kr
Format: 218 x 163 mm, 224 sidor, inbunden.

Del 2 av Tyska flygare under andra världskriget är en fortsättning på berättelsen om livet hos de tyska jaktflygarässen. Boken inleder med med ett stort, mycket intressant och fängslande kapitel om Günther Lützow. Detta är nog bokens höjdpunkt. Sedan får vi historien om männen och myterna kring Messerschmitt Me 262 i ett par kapitel. Ett annat handlar om de judiska flygarna i Luftwaffe och om förhållandet till den tyska ledningen. Horst Rippert och Antoine de Saint-Exupéry är ett spännande kapitel där läsarens får sig en tankeställare - vad bestämmer en människas öde? I det sjätte och sista kapitlet jämför författaren filmen Dunkirk med verkligheten. Boken avslutas med ett antal appendix, noter, källförteckning och register.